Sleutel 34

let op goddelijke connecties

Ruth, de Moabitische, zei tegen Noömi: ‘Ik zou graag naar het land willen gaan om aren te lezen bij iemand die me dat toestaat.’ Noömi antwoordde: ‘Doe dat maar, mijn dochter.’ Ze ging dus naar het land om aren te lezen, achter de maaiers aan. Het toeval wilde dat de akker waar ze kwam van Boaz was, het familielid van Elimelech. (Ruth 2:2-3 NBV)

We zagen in een andere sleutel dat God ons het vermogen geeft om welvaart te creëren. Het geld komt niet uit de hemel vallen, maar God geeft ons talenten, ideeën, verlangens, kansen en mogelijkheden die ons in staat stellen om zelf een inkomen te vergaren. Daarbij is het belangrijk om te letten op de mensen die op je pad komen. Ik noem dat ‘goddelijke connecties’: schijnbaar toevallige ontmoetingen, die echter onmiskenbaar door God blijken te zijn gearrangeerd met een hoger doel.

Ruth kwam bij toeval terecht op de akker van Boaz. Voor God was het geen toeval: de ontmoeting met Boaz veranderde Ruths leven. Boaz was door God gegeven om in haar noden te voorzien.

Ook Jozefs leven veranderde door de ontmoeting met de schenker en de bakker. Dat verhaal kan je lezen in Genesis 40 en 41. 

Ook vandaag de dag wil God mensen aan elkaar koppelen met een bedoeling. Wees alert op deze ontmoetingen, want ze kunnen gepland zijn door God.

God gebruikte de connectie met mijn oud-klasgenoot om mij en ook hem een nieuw bedrijf te geven.

Hoe weet je of er sprake is van een goddelijke connectie? Vaak heb je dat niet gelijk in de gaten. Je merkt het pas na verloop van tijd, maar je kunt er wel alert op zijn.

Toen ik in 2010 de Bijbelschool afrondde, vroeg ik God om een nieuwe businessklus. Ik wilde iets anders. Iets groters, dichter bij huis. Via LinkedIn kreeg ik een berichtje van een oud-klasgenoot. Hij was interim-directeur op een basisschool en vroeg mij om hulp. Mijn eerste gedachte was dat deze klus absoluut niet interessant zou zijn. Besparen op een basisschool was niet wat ik zelf zou hebben bedacht. Toch gebruik- te God deze connectie met mijn oud-klasgenoot om mij en ook hem een nieuw bedrijf te geven. Pas later hoorde ik dat ook hij en zijn compagnon aan het bidden waren voor nieuwe ideeën. God bracht het samen. Het was het begin van de Onderwijs Inkoop Groep, ons bedrijf dat inmiddels al tien jaar succesvol is.

Ik heb gemerkt dat God degene is die deze ontmoetingen in gang zet. Hij brengt mensen samen met een hoger doel. Ik geloof ook dat we God concreet om deze goddelijke ontmoetingen mogen vragen. Ik daag je uit dit te doen.

Benieuwd naar de hele sleutel? Lees de volledige sleutel in het boek ‘101 Sleutels’.

Meer sleutels ontdekken?

Via de onderstaande link vindt u de andere sleutel previews.