Sleutel 21

Snel-rijk schema's

Rijkdom die je zomaar krijgt, ben je snel weer kwijt, maar als je hard werkt voor je geld, word je steeds rijker. (Spreuken 13:11 BGT)

Snel rijk willen worden is iets van alle tijden. Het is de reden waarom mensen vallen voor aanbiedingen die te mooi zijn om waar te zijn. In 1920 beloofde Charles Ponzi investeerders een rendement van vijftig procent na 45 dagen. Toen de eerste inves- teerders instapten, ontvingen zij ook daadwerkelijk anderhalf maal hun inleg terug na 45 dagen. Ponzi betaalde dit rendement uit geld dat nieuwe investeerders inleg- den. Investeerders waren wild enthousiast, zeker omdat de bank slechts vijf procent rendement per jaar gaf. In juni 1920 stond er een stuk in de krant met verhalen van diverse investeerders die grof geld verdienden door hun geld aan Ponzi uit te lenen. Een dag later stonden honderden mensen bij het kantoor van Ponzi te wachten tot ze hun geld konden inleggen. Uiteindelijk hield Ponzi het vol tot augustus van datzelfde jaar. Toen klapte het systeem nadat partijen argwaan hadden gekregen. Investeer- ders verloren in totaal voor twintig miljoen dollar. Omgerekend naar vandaag zou dat plusminus tweehonderd miljoen dollar zijn. Ponzi werd opgepakt en vastgezet.2

In 2008 herhaalde de geschiedenis zich. Bernard Madoff’s investeringsfonds bleek ook een Ponzi-schema te zijn en klapte in elkaar. Het koste investeerders achttien miljard euro.

Waarom vallen mensen voor deze misleiding? Het is de sterke drang in elk mens om meer te willen hebben. Hoge rendementen zijn verleidelijk, maar als je erop ingaat begeef je je ook op glad ijs. Je kunt maar al te gemakkelijk je geld verliezen. Snel rijk willen worden is niet hoe God het voor ons heeft bedoeld.

|Het is de sterke drang in elk mens om meer te willen hebben.

Laat je niet verleiden om in te stappen in investeringen die hoge rendementen beloven. Als het te mooi is om waar te zijn dan is het dat ook vaak. Deelnemen aan loterijen valt ook onder de categorie van snel rijk willen worden. De kans dat je de hoofdprijs wint is ongekend klein. Zo klein dat het absurd is om mee te willen doen. Toch kopen overweldigend veel mensen een staatslot. Snel rijk worden is echter niet de route die God ons wijst. Salomo zegt daarover:

Rijkdom die je zomaar krijgt, ben je snel weer kwijt, maar als je hard werkt voor je geld, word je steeds rijker. (Spreuken 13:11 BGT)

Als je hard werkt op je akker, heb je genoeg te eten, maar als je zinloze dingen doet, word je arm. Eerlijke mensen zullen een gelukkig leven hebben, maar mensen die snel rijk willen zijn, worden gestraft. (Spreuken 28:19-20)

Benieuwd naar de hele sleutel? Lees de volledige sleutel in het boek ‘101 Sleutels’.

Meer sleutels ontdekken?

Via de onderstaande link vindt u de andere sleutel previews.