Sleutel 18

De driehoek van Timotheüs

Hoeveel geld hou je voor jezelf? Het is duidelijk dat we ondernemen met een hoger doel namelijk het bouwen van Gods Koninkrijk. Maar wat is de balans tussen geld investeren in het Koninkrijk van God en geld gebruiken voor jezelf?

Beveel de rijken in deze tegenwoordige wereld dat zij niet hoogmoedig
zijn, en hun hoop niet gevestigd houden op de onzekerheid van de rijkdom, maar op de levende God, Die ons alle dingen in rijke mate verschaft om er-van te genieten; ook om goed te doen, rijk te zijn in goede werken, vrijgevig te zijn en bereid om samen te delen.
(1 Timotheüs 6:17-18 HSV)

Zelf heb ik geregeld met deze vraag geworsteld: hoeveel geld hou ik voor mezelf en hoeveel geef ik weg? Recent stonden we voor de keuze om op een unieke plek een stuk grond te kopen en daar een nieuw huis op te laten bouwen. Is het dan verantwoord om relatief veel geld te stoppen in iets wat voor jezelf is? Ik nam het mee in gebed en vroeg God wat Hij ervan vond. Hij gaf mij daarop deze tekst uit 1 Timotheüs 6:17-18. Deze twee verzen bevatten een enorme wijsheid die jou en mij verder kan helpen. Ik noem het de driehoek van Timotheüs, omdat er drie principes in staan.

‘Laat rijkdom je niet hoogmoedig maken, geniet van wat je hebt en deel er royaal van uit.’

Allereerst is het belangrijk om niet hoogmoedig te zijn. Hoogmoedig wil zeggen dat je trots geworden bent op wat je hebt bereikt of verdiend. Je geeft God daarbij niet de eer, maar schrijft het volledig toe aan je eigen inspanning.

Vervolgens krijgt de rijke de opdracht om te genieten van zijn rijkdom. Dit wordt relatief weinig verteld in de kerk vandaag de dag: je mag genieten van het goede dat God je geeft. God houdt namelijk zelf ook van schoonheid en mooie dingen. Hij schiep de aarde en zag dat het ZEER goed was.

‘God geniet en is blij als Hij ziet dat Zijn kinderen in overvloed leven.’

Ten slotte zegt Paulus dat we ook vrijgevig mogen zijn. Hij drukt ons op het hart om royaal te zijn, altijd bereid om onze rijkdom met anderen te delen die het minder hebben.

Deze drie opdrachten samen houden je in evenwicht. Als je alleen maar geniet van je rijkdom en niets weggeeft raak je uit balans. Alleen maar weggeven en zelf niet genieten is ook niet goed. Kortom: laat rijkdom je niet hoogmoedig maken, geniet van wat je hebt en deel er royaal van uit.

Mijn vrouw en ik besloten op de grond te bieden. Tegelijkertijd spraken we af dat we het percentage van onze maandelijkse giften opnieuw zouden verhogen, ongeacht de uitkomst. Van de 22 biedingen waren wij de hoogste. Zo werden we eigenaar van de grond.

Let the LORD be magnified, which hath pleasure in the prosperity of his ser-vant. (Psalm 35:27 KJV)

God geniet en is blij als Hij ziet dat Zijn kinderen in overvloed leven.

Benieuwd naar de hele sleutel? Lees de volledige sleutel over de tienden in het boek ‘101 Sleutels’. 

Meer sleutels ontdekken?

Via de onderstaande link vindt u de andere sleutel previews.