Sleutel 88

De wet van de wederkerigheid

In de verkoop wordt veel gebruik gemaakt van de wet van de wederkerigheid: als iemand jou iets geeft, wil je direct iets teruggeven. Je wilt namelijk niet bij iemand in het krijt staan. Voor wat, hoort wat. Wellicht heb je wel eens van een goed doel een brief ontvangen met daarbij een stapeltje gratis ansichtkaarten. Waarom krijg jij die kaarten? Omdat ze weten dat jij eerder iets zal doneren als ze jou eerst iets hebben gegeven. Deze wet van de wederkerigheid is een Bijbels principe. Jezus zegt: Geef en er zal je gegeven worden.

Jezus zegt: Geef en er zal je gegeven worden.

Geef, dan zal je gegeven worden; een goede, stevig aangedrukte, goed geschudde en overvolle maat zal je worden toebedeeld. Want de maat die je voor anderen gebruikt, zal ook voor jullie worden gebruikt. (Lucas 6:38 NBV)

Wij nemen altijd iets mee als we naar een klant gaan. Geen grote cadeaus, maar een pot snoep, een paraplu of een ander klein cadeau. Het opent deuren, maar het zet ook de wet van de wederkerigheid in werking. Je kunt dit principe ook gebruiken door iets voor een klant of potentiële klant te doen zonder daar een vergoeding voor te vragen.

Bij de wet van de wederkerigheid gaat het om de mindset waarmee je handelt. Is het voor jou ook goed als je er niets voor terugontvangt?

Bij deze wetmatigheid gaat het om de mindset waarmee je handelt. Is het voor jou ook goed als je er niets voor terugontvangt? Je kunt namelijk ook misbruik maken van deze wetmatigheid. Dan is het omkopen: je geeft een geschenk aan iemand in ruil voor het gunnen van een opdracht.

Als een koning rechtvaardig regeert, gaat het goed met zijn land. Maar als hij zich tot oneerlijkheid laat omkopen, maakt hij zijn land kapot.
(Spreuken 29:4 BB)

Zo ontwikkelde ik ooit een nieuwbouwproject toen ik nog in loondienst was. Toen het project klaar was ging ik met de aannemer uit eten. Uit nieuwsgierigheid vroeg ik hem hoe het eraan toeging in de bouwwereld. ‘Wat als ik om een dakkapel op mijn eigen huis had gevraagd in ruil voor de opdracht?’ vroeg ik hem. Zonder blikken of blozen vertelde de aannemer mij dat ik die gewoon had gekregen. Maar dan zouden dit steekpenningen zijn geweest. Dit is niet eerlijk en onBijbels. Blijf daarvan weg.

Benieuwd naar de hele sleutel? Lees de volledige sleutel over de tienden in het boek ‘101 Sleutels’. 

Meer sleutels ontdekken?

Via de onderstaande link vindt u de andere sleutel previews.